Hej igen alla glada!

Efter en synnerligen fruktsam morgon i MinSkog har en del tankar dykt upp. Tack vare den utmärkta boken och kursen jag just nu avnjuter av Alister Benn, Expressive Photography ändrar jag ganska radikalt synen på min fotografering. Dels gör hans syn på varför man skapar bilder, och för vem att jag känner mig oändligt mycket friare i mitt sätt att se på min älskade hobby. Dels har jag tagit mina första trevande steg på en ny stig när det gäller bildbehandling. Tack vare en hemskt massa timmar i Lightroom har jag ganska bra koll på hur jag gör rent tekniskt. Problemet har varit att jag har haft svårt att få en konsekvent riktning i mina arbeten.

När den här rackar’n dök upp i mörkret och dimman önskade jag att jag packat extra kalsonger…

Alister citerar Ansel Adams i att ett fotografi innefattar två personer. Som jag tolkar det handlar arbetet/äventyret med kameran om att använda all sin fantasi/intuition/skicklighet/tur till att skapa bästa möjliga råmaterial för en bild… Kanske därför man använder RAW-format?!? Med andra ord är den ena personen, fotografen i fokus. I nästa steg handlar det om betraktaren. Då menar jag, och förmodligen Alister inte nån specifik betraktare eller horder på sociala medier. Snarare handlar det om en betraktare som koncept, dvs individen som skall betrakta din bild och få något ut av den utan tillgång till din hjärna och dina minnen mm kring bilden.

Den här är jag glad att jag såg först efter soluppgången!

Det är med denna konceptuella betraktare i skallen man skall sätta sig med efterbehandlingen. Som alla sanna stoiker vet har vi som fotografer ingen möjlighet att påverka eller förutsäga hur betraktaren kommer att ta emot bilden, efterbehandligen handlar för mig snarare om att den som ser bilden skall förstå mitt syfte med att trycka på avtryckaren.

Jag är bara i början på denna nya väg inom foto, men det verkar extremt lovande. Det stämmer också väldigt bra med min filosofiska livssyn, stoicismen. När jag hör Alister Benns sätt att förklara saker kring foto, universum och allting undrar jag om vi inte läser samma litteratur… I detta nu skulle jag varit ute i MInSkog på fotosafari men illamående och huvudvärk är inte min bästa grogrund för inspirerat skapande. Jag återkommer såklart i detta ämne.

//Mats